Haber

Ekmek ve Onur: Açıklanan asgari ücret milyonlarca işçi için anlamsız

İZMİR –İzmir Ekmek ve Namus Emekçileri Derneği 2023 taban fiyatının açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı.

Konak Feribot İskelesi önünde yapılan açıklamada, “8500 TL sefaletin ücretidir, insanca yaşamaya yetecek ücret için mücadele etmektir” yazılı pankartlar ve “Sefalete teslim olmayacağız” gibi sloganlar atıldı. “Yaşamı insanca değil asgari” ve “Emekçi birliği sermayeyi yenecek”.

Dernek adına açıklama yapan Erkan Gökber, ekonomik krizle birlikte işçilerin enflasyonu her geçen gün yükselirken, alım gücünün de aynı oranda düştüğünü belirtti.

NEREDE YÜKSELİRSE KRİZ NEDENİYLE AZALMAYI DEVAM EDER’

Gökber, büyümede işçilerin payı hızla düşerken, sermaye sahiplerinin açıkladıkları kâr oranlarıyla rekorlar kırmaya devam ettiğini söyledi:

“Asgari fiyatın kişi başı gayri safi milli hasılaya oranı 2016’da yüzde 59,7 iken 2022’de yüzde 43,7’ye geriledi. Tarihin en derin dağıtım şokunu yaşayan işçiler, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. İşçi ve emekçilerin tarihin en derin yoksullaşma sürecini yaşadığı bu günlerde 2023 yılı taban fiyatı 8 bin 500 TL olarak belirlendi. Erdoğan’ın açıkladığı 2023 asgari fiyatı ne kadar artarsa ​​artsın ekonomik kriz nedeniyle yüksek enflasyonla düşmeye devam edecek. Açıklanan taban fiyat, şu anda kıt bir şekilde yaşayan milyonlarca işçi için bir anlam ifade etmiyor.”

Asgari ücretin Türkiye’deki ortalama ücret olduğunu, başlangıç ​​fiyatı olarak ise asgari fiyatın hesaplanması gerektiğini belirten Gökber, milyonlarca işçinin geçimini sağlamaya yetmeyen asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışırken, bazı işçilerin de bu ücretle geçinmeye çalıştıklarını söyledi. yasal asgari ücrete bile ulaşamıyor.

‘GERÇEK ENFLASYON ORANINA GÖRE YILDA BİR DEĞİL, ÜÇ AYDA BİR GÜNCELLENMELİ’

Türkiye’de asgari ücretle çalışan personel sayısının Avrupa’dakinin yaklaşık 20 katı olduğuna işaret eden Gökber, “Bugün dört kişilik bir ailenin asgari yaşam şartlarını belirleyen yoksulluk sınırı 26 bin TL’ye ulaştı. Ülkede açlığın sonu 7 bin 800 TL ama açıklanan asgari fiyat 8 bin 500 TL. Bu nedenle asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırının bir kriter olarak dikkate alınması gerektiğini ve 2023 yılı için yoksulluk sınırının üzerinde ve insanca yaşayabileceğimiz bir taban fiyat olarak belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. asgari fiyatın belirlenmesinde dikkate alınır. Asgari ücret sadece tek bir personel için değil, işçinin ailesiyle birlikte yaşayabileceği bir miktar olarak uluslararası standartlara uygun olarak belirlenmelidir.

Gökber son olarak işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

– İşçi sınıfının örgütlenmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalı, sendikal hakların kullanılmasının önündeki tüm yasal ve fiili engeller ve eşikler kaldırılmalı, asgari ücret başta olmak üzere tüm fiyatlar toplu iş sözleşmesi ile belirlenmeli ve sendikalaşma hakkı anlaşmazlık halinde grev kuralsız olarak kabul edilmelidir.

– Baz fiyat yılda bir değil, üç ayda bir fiili enflasyon oranında güncellenmelidir.

– Rastgele bir hanenin gelirine bakılmaksızın temel gelir sağlanmalıdır.

– İşsizlik ödenekleri sermaye için değil, işçi sınıfının menfaati için kullanılmalıdır.

– Temel tüketim konuları başta olmak üzere asgari geçimi sağlayacak ulaşım, sağlık, eğitim, barınma gibi temel ihtiyaçlar ücretsiz sağlanmalıdır.

– Personel ve işçilerden alınan tüm vergiler kaldırılmalı ve artan oranlı servet vergisi uygulanmalıdır.

(DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu